• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

De StadsWormerij, een sociale onderneming...

Een méér duurzaam voedselsysteem, dat is waar de StadsWormerij voor stáát. Het op bedrijfsmatige wijze sluiten van de voedselkringloop en bieden van betekenisvol werk, dat is waar we als maatschappelijke onderneming voor gáán. Jouw aanschaf van een emmertje vermicompost of deelname aan onze afvalservice zorgt dus direct voor een ietsje pietsje duurzamer voedselsysteem én voor zinvol werk. Om te leren van anderen, een gezamenlijke vuist te maken én te benadrukken dat we sociaal ondernemen serieus nemen, willen we ons aansluiten bij Social Enterprise NL.

 

Van organisch keukenafval naar vermicompost door de tijgerworm-maag

In de StadsWormerij gebruiken we compostwormen (epigeic). Zelf houden we twee soorten: de tijgerworm (Eisenia fetida) en de Dendrobaena veneta (a.k.a. Eisenia hortensis). Beide soorten komen van nature voor in Nederland. Het zijn de compostwormen die tezamen met allerlei micro-organismen het organisch  materiaal omzetten in een stabiel product: vermicompost. Composteren met wormen heet vermicomposteren, en is één van de manieren om te composteren.

 

 

Edgar van Groningen als maatschappelijk ondernemer en koerskiezer

Edgar van Groningen: 'Aan de andere kant van de wereld maakte ik in een permacultuurtuin kennis met vermicomposteren. Bij thuiskomt bouwde ik snel m'n eigen wormenbak -en bestelde via internet de eerste halve kilo tijgerwormen.

Samen met Gerben Bruins, 'verhalen-vanger' importeerden we –met steun van de gemeente– in 2014 twee pallets 'wormeries'. Zo werden de eerste tijgerwormen verspreid over de stad! En tezamen met Gerben transformeerden prille ideeën langzamerhand tot concreet ondernemingsplan. Als koerskiezer van de StadsWormerij draag ik zorg voor de exploitatie, het inzamelsysteem, composteringsproces en de kwaliteit van de vermicompost. En misschien wel het belangrijkste: ik leg verbindingen met allerlei mensen en organisaties uit stad en land. Want alleen in relatie met anderen komt de StadsWormerij tot wasdom en waarde.'

 

 

Een coöperatief verbonden netwerk van StadsWormerijen door heel NL

Vanuit verschillende hoeken van ons land bereikt ons de vraag: 'kan (ik) bij ons in de stad ook een StadsWormerij openen?'. Die belangstelling maakt dat we inmiddels durven te dromen van een coöperatief verbonden netwerk van StadsWormerijen verspreid door NL. Elke stad z'n eigen StadsWormerij, waarbinnen betrokkenen van lokaal ingezameld GFT-afval vruchtbare vermicompost produceren voor de gemeenschap.

Van gecentraliseerde grootschalige massaproductie naar productie door de massa. Geen patenten, maar open source en peer-to-peer als dragers voor ontwikkeling. Met lokale betrokkenheid als uitgangspunt. Zelfstandig vormgegeven door partners met liefde voor eigen stad of regio. Kortom: overal anders, maar toch eender*.

Denk jíj dat er vruchtbare bodem ligt voor de opening van een nieuwe StadsWormerij in jouw stad of regio? Neem vooral contact op voor overleg of nadere kennismaking!

* vrij naar: Jan van Sleeuwen, 'Al reizend ervaart men het leven vreemder: overal anders en overal eender'.

 

StadsWormerij, DIY-composteren en tijgerwormen: media en andere verhalen

Onze wormen zijn zeer fotogeniek. Daarom vind je onze compostwormen te pas en onpas in allerhande media en rapportages. Gaaf toch, hoe meer aandacht voor wormen, hoe beter!

Wil je zelf 's een compost-verhaal publiceren (krantenpapier / beeldscherm) of een diepgravend wormen-onderzoek uitvoeren? Neem contact op. We helpen je in deze kronkelige wereld graag op weg!